top of page
 • Sjoerd Vos

De Magie van Chromakey: de techniek achter beroemde filmische effecten

Bijgewerkt op: 12 jun.

Chromakey, ook wel bekend als "groenscherm" of "greescreen" technologie, is een filmtechniek die gebruikt wordt om een onderwerp voor een effen gekleurde achtergrond te filmen en deze achtergrond later digitaal te vervangen door een andere achtergrond of beeld. Deze techniek wordt veel gebruikt in de film- en televisie-industrie om indrukwekkende visuele effecten te creëren zonder dat acteurs fysiek op locatie hoeven te zijn. Maar natuurlijk wordt dit niet alleen voor speelfilms gebruikt! #Qfes gebruikt dit om bijvoorbeeld #virtuelefitnessworkouts te voorzien van een achtergrond op maat van de klant.


Hoe werkt Chromakey?

De kern van chromakeying is eenvoudig: een onderwerp wordt gefilmd voor een uniforme groene of blauwe achtergrond. De keuze voor groen of blauw hangt af van verschillende factoren, zoals de kleur van de kleding van het onderwerp en de dominante kleuren in de scène. Groen wordt vaak gekozen omdat camera's gevoeliger zijn voor groen licht, wat resulteert in een scherper beeld. Onze filmstudio van 9 x 8 meter is daarom ook voorzien van deze speciale groene kleur.


Groenscherm, Greenscreen of Chromakey producties. Dit is onze specialisatie

Stappen in het Chromakey-proces:

 1. Opname: het onderwerp wordt gefilmd voor onze egale groene achtergrond. Het is belangrijk dat de achtergrond gelijkmatig verlicht is om schaduwen te minimaliseren. Dit hebben wij door 20 jaar ervaring geoptimaliseerd.

 2. Keying: in de post-productie fase wordt de effen achtergrondkleur geselecteerd en verwijderd met behulp van speciale software. Dit proces wordt 'keying' genoemd. De software herkent de geselecteerde kleur en maakt deze transparant. Dit lukt alleen als zowel de groene achtergrond goed is uitgelicht en de presentator goed is uitgelicht. Dit goed krijgen is een vak apart!

 3. Compositing: het onderwerp wordt dan gecombineerd met een nieuwe achtergrond of andere visuele elementen. Dit kan variëren van statische beelden tot complexe computergegenereerde omgevingen. Wij werken samen met een 3D designer en architect om te komen tot levensechte en super reëel achtergronden!


Belangrijke overwegingen

Belichting: een cruciale factor bij het opnemen van #chromakey-materiaal is de belichting. De achtergrond moet gelijkmatig verlicht zijn om te voorkomen dat schaduwen en hotspots het keying-proces bemoeilijken. Daarnaast moet het onderwerp apart worden verlicht om ervoor te zorgen dat er geen kleurverschuivingen optreden die de software kunnen verwarren.

Kleding en Rekwisieten: het is belangrijk dat het onderwerp geen kleding of rekwisieten draagt die dezelfde kleur hebben als de achtergrond, anders zullen deze delen ook transparant worden en kunnen ze verdwijnen in de uiteindelijke compositie.

Camera-instellingen: het gebruik van een camera met een hoge resolutie en een goede kleurgevoeligheid kan helpen om een scherper en nauwkeuriger beeld te krijgen, wat het keying-proces vergemakkelijkt. Qfes filmt in HD, UHD/4K en als het moet kunnen we gaan tot 12K!


Toepassingen van Chromakey

Chromakey wordt in verschillende situaties gebruikt, van blockbuster films tot weerberichten:

 • Films en TV-shows: van epische gevechten in "Game of Thrones" tot ruimteavonturen in "Star Wars", chromakey maakt het mogelijk om fantasiewerelden tot leven te brengen zonder dat acteurs fysiek op gevaarlijke of onbereikbare locaties hoeven te zijn.

 • Nieuws en Weerberichten: weerkundigen gebruiken chromakey om dynamische weerkaarten en andere visuele data achter hen te projecteren, waardoor de presentatie visueel aantrekkelijker en informatiever wordt.

 • Livestreaming en Video Conferencing: met de toename van thuiswerken en online content creatie, gebruiken veel mensen chromakey-technieken om professionele en aantrekkelijke achtergronden te creëren voor hun livestreams en videovergaderingen.

 • Qfes zet de chromakey-techniek in voor verschillende doeleinde. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Sport-, Fitness-, Wellnessworkouts;

  • Bedrijfspresentaties;

  • Product uitleg of instructie;

  • Instructievideo's

Zie deze voorbeeld video voor de mogelijheden :


Conclusie

Chromakey is een krachtige en veelzijdige techniek die talloze creatieve mogelijkheden biedt in de wereld van film en televisie. Door de achtergrond van een scène digitaal te vervangen, kunnen filmmakers en content creators indrukwekkende visuele effecten creëren die anders onbereikbaar zouden zijn. Met de juiste belichting, zorgvuldige kledingkeuzes en nauwkeurige camera-instellingen kan chromakey een vleugje magie toevoegen aan elke productie.

6 weergaven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page